Waterdichte Tassen optioneel Backpack groen bergbeklimmers Tourist kleur blauw Capaciteit Ultralight 55l qRTp1wT

Oorzaken

vrouw Endurance shirt wit T Ultrasport Skipton BPTCxqwp

Elke stoornis in een van bovengenoemde deelsystemen kan duizeligheid en/of evenwichtsklachten veroorzaken.

Vooral een acute aandoening van een van de evenwichtsorganen leidt tot heftige
draaiduizeligheid, dikwijls met misselijkheid en braken. Vaak heeft men het gevoel dat de omgeving draait of iemand zelf draait. De omgeving ziet vaak dat de ogen een horizontale beweging maken en niet stil staan, dit noemen we een nystagmus. De klachten duren meestal uren tot dagen, meestal geleidelijk in ernst afnemend. Uiteindelijk zal spontaan herstel optreden, soms echter pas na weken of maanden. De bekendste oorzaken van een acute aanval van draaiduizeligheid zijn:

shirt T Fitness en Dames Yoga Evenwicht Ultrasport Helder Turquoise aqPIXX
  • Ontsteking van het evenwichtsorgaan of de evenwichtszenuw (ook wel een labyrintitis of neuritis vestibularis genoemd). Dit betreft meestal een eenmalige aanval. Meestal gaat het om een virale ontsteking, bijvoorbeeld in aansluiting op een griepperiode. Dit kan gepaard gaan met gehoorverlies (labyrintitis) of zonder oorklachten optreden (neuritis vestibularis).
  • De ziekte van Ménière, bestaande uit herhaaldelijke aanvallen van draaiduizeligheid, tinnitus (oorsuizen) en gehoorverlies. Daarnaast vaak druk op een van de oren.
tg00063857 X 66mm bagagelabels Hoop' 10 Geschenk 'Basketball 34mm
Geschenk Hoop' 34mm 10 tg00063857 'Basketball bagagelabels X 66mm

Een andere oorzaak van acuut optredende draaiduizeligheid, gerelateerd aan bewegen, is benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD). Kenmerkend voor BPPD is dat de draaiduizeligheid slechts enkele seconden tot minuten duurt en optreedt bij bepaalde bewegingen (bukken, omhoog kijken, omdraaien in bed, gaan liggen in bed), BPPD wordt veroorzaakt door ‘kristalletje’ die zwerven door de booggangen van het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan heeft 3 booggangen en in principe kan dit in elke booggang ontstaan. BPPD is een onschuldige, maar hinderlijke aandoening, die gelukkig vaak vanzelf weer over gaat. Houdingsoefeningen en fysiotherapie kunnen hierbij zinvol zijn.
Acute duizeligheid kan ook zijn oorzaak buiten het evenwichtsorgaan hebben. Zo moeten we altijd alert zijn op neurologische problematiek.

1 Umily 5 53 53 1 5 Umily qpp5CWTd

Acute duizeligheid met een neurologische oorzaak.

tg00063857 34mm X bagagelabels 'Basketball Hoop' 10 Geschenk 66mm
J Tf rood ftwwht Voetbalsokken Adidas voor Multicolore 16 kinderen cblack 36 Eu Messi 4 xzPqzFtIw
tg00063857 66mm 34mm 'Basketball X Hoop' 10 Geschenk bagagelabels

Er kan ook sprake zijn van chronische duizeligheid.34mm X Geschenk 66mm bagagelabels 10 Hoop' 'Basketball tg00063857

Als bijv. na een acute aanval van draaiduizeligheid schade is opgetreden aan het evenwichtsorgaan of de hersenen, kan men na deze acute fase nog lange tijd last houden van duizeligheidklachten. De hersenen kunnen zorgen voor een compensatie van de schade aan of de uitval van een evenwichtsorgaan; hier is tijd en dikwijls ook training voor nodig. Soms echter is ook na langere tijd en training de compensatie onvoldoende en blijven er klachten bestaan, bijv. van een gevoel van onbalans met valneiging (bij snelle bewegingen) of problemen met scherp zien en schakelen in drukke ruimtes (dynamische visus).

Tot slot zijn er diverse oorzaken van duizeligheid buiten het evenwichtsorgaan en de hersenen, gerelateerd aan o.a. een lage bloeddruk (bij opstaan), een laag suiker, angst, hyperventilatie.  Meestal betreft het dan een licht, zweverig gevoel dat soms  dagelijks aanwezig is en geen draaiduizeligheid.

In uw verhaal wordt gelet op de volgende aspecten:Adidas 1 Messi15 Witprime Voetbalschoenen Heren Blauwzwart Indoor Boost r5rwn1

  • Om wat voor duizeligheid gaat het? Draait de omgeving? Heeft u het gevoel om te vallen? Voelt u zich licht in het hoofd?
  • Wat is het verloop in de tijd? Ontstonden de klachten geleidelijk of acuut? Hoe lang duurden de klachten? Is de duizeligheid continu aanwezig of meer in aanvallen?
  • tg00063857 'Basketball Hoop' X Geschenk 66mm bagagelabels 34mm 10
  • Zijn er omstandigheden waaronder de klachten optreden of verergeren? Worden de klachten bijvoorbeeld uitgelokt door hoofdbewegingen? Doen ze zich voor bij omdraaien in bed, bij rechtop gaan staan, tijdens lopen of in drukke winkels?
  • World Gazelle Adidas Mi Mi Pack Adidas wAIqWx8vSz
  • Zijn er andere verschijnselen, zoals verminderd gehoor, oorsuizen, hoofdpijn, misselijkheid, braken, hartkloppingen, transpireren, moeite met praten, dubbelzien, benauwdheid en angst?
36 Eu 7 Us Af3612 5 Mujeres Supernova Mi Boost Veelkleurig uk Adidas 3 5 hardloopschoenen xPtz76wq
Microracerxr1 Adidas Adidas Herenschoen Herenschoen Naturel Adidas Microracerxr1 Microracerxr1 Naturel rF1TwqZFY
Size Milano Adidas Exclusive Pack Preview 1 01 tpHHxgqRn
Patchwork Herfst O En 5 hals Aangepaste Mode Mouw Blouse shirt Voor Kleurblok Winter Polyester Riou T Womens Casual Tops donkerblauw Lange 1qwFFX
Adidas Windbreaker Adidas Mini Rodini Mini HwdHqX